MUNTEN VERKOPEN OF BIJHOUDEN? HOE OUDER EEN VERZAMELING HOE DUURDER?

Verkopen of bijhouden van een verzameling, daar worstelen heel wat verzamelaars mee. In deze context is het belangrijk een aantal zaken in acht te nemen. Verzamelingen gaan door moeilijke tijden. Daar zijn twee verklaringen voor:

Reden 1: Jongeren verzamelen niet meer, we hebben zo al twee generaties andere richtingen zien uitgaan. Zelfs de veertigers vormen een kleine groep. Basiscollecties lijden het meeste onder dit fenomeen. Een koper vinden voor dit soort collecties is geen gemakkelijke klus. Verzamelaars zijn nu doorgaans rond de zestig en verzamelen al hun hele leven. Interessante stukken hebben hier dan weer voordeel bij. Deze verzamelaars zoeken nog actief bepalen munten voor hun verzameling en zijn bereid een mooie prijs te betalen om hun muntenverzameling te kunnen vervolledigen.

Reden 2: Verzamelen lijkt niet meer van deze tijd. Mensen kunnen het niet meer opbrengen om tientallen jaren lang veel geld, tijd en energie in een hobby te stoppen. Er komt heel wat bij kijken en blijkbaar is daar de tijd of energie niet meer voor. Komt die tijd terug? Ik vrees er voor. Had iemand in uw familie interesse in gouden munten, dan was u vast niet op deze site terecht gekomen!
Kopers voor de gouden munten vinden is de grote uitdaging. Muntenverzamelingen hebben wel een ‘waarde’, maar vind je ook een persoon die dat bedrag wil betalen? Prijzen van collecties dalen omdat er geen beginnende verzamelaars zijn die de collecties, die massaal op de markt komen, aankopen. De uitzondering, ik herhaal het, zijn bijzondere munten.

Niet enkel muntenverzamelingen lijden onder dit fenomeen. We zien hetzelfde fenomeen bij de basiscollecties postzegels, sigarenbandjes, treinen, modelbouw, enz. Indrukwekkende collecties genoeg te vinden, maar onverkoopbaar voor grote bedragen want er zijn er eenvoudigweg te veel van op de markt. Of deze trend nog verandert is zeer de vraag.